Focolio FAQ för fotografer
Varje år får du som privatperson tjäna en viss summa pengar på hobbyverksamhet. Skatteverket kan se ditt fotande som hobby om fotograferingen...
Om du fotograferar för att du tycker det är kul och stimulerande och ibland tar något uppdrag som ger några kronor i vinst, då är det en hobby. Om verksamheten är “självständig och varaktig men saknar vinstsyfte” betraktas den som hobbyverksamhet, enligt Skatteverket.
Om ditt fotograferande stämmer in på detta kan du deklarera det som hobbyverksamhet. Det innebär också att själva betalningen från kunden kan du ta in hur du vill - kontant, swish, in på ditt bankkontot eller vad som nu passar dig och din kund bäst - tänk bara på att du måste dokumentera det.
I deklarationen får du ta upp både inkomster och utgifter och du betalar sen vanlig inkomstskatt på vinsten av ditt fotograferande. Det finns ingen fast maxgräns för hobbyverksamhet men om du omsätter, dvs säljer, för mer än 30 000 kr per år är det sannolikt att Skatteverket inte längre ser det som hobbyverksamhet. Det finns dock andra sätt att ta betalt.
Om du vill ta betalt för och deklarera din hobbyverksamhet är du “anteckningsskyldig”. Det innebär att du är skyldig att spara anteckningar, kvitton och räkningar med mera som hör till din hobbyverksamhet. Anledningen är att det ska vara möjligt att kontrollera deklarationen. Dessa handlingar måste sparas i sex år efter året du deklarerar dem.
När det är dags för deklaration anger du dina utgifter och inkomster av din hobbyverksamhet i inkomstdeklarationen på “blankett T2”. Gör deklarationen digitalt i Skatteverkets e-tjänst så får du bra hjälp att fylla i blanketten.
Anna fotar mycket men har inget företag. Nu ska hon fota sitt första bröllop och få 6000 kr för jobbet. Anna köper tågbiljetter till och från bröllopet för 500 kr för egna pengar. Hon fotar bröllopet och får sedan betalt genom att bröllopsparet sätter in pengar på hennes privata bankkonto.
Några månader senare fotar hon sin brors nyfödda barn och får 1000 kr. Under samma år köper Anna även ett nytt objektiv för 2000 kr.
Anna jobbar inte för någon annan, hennes fotande är ännu inte i vinstdrivande syfte och summan hon får under året understiger 30 000 kr.
När det är dags för deklaration fyller Anna i “Blankett T2” i inkomstdeklarationen i Skatteverkets e-tjänst.
7000 (6000 + 1000) i B1 Inkomster
2500 (2000 + 500) i B2 Kontanta utgifter
Vilket ger ett överskott (vinst) på 4500 kr (7000 - 2500) som är det som kommer att beskattas.
Tänk på att alltid kontrollera senaste informationen om skatteregler på Skatteverkets hemsida ⇢.